KUCHNIA RODEM Z SYRII

KUCHNIA SYRYJSKA JEST TYPOWĄ KUCHNIĄ BLISKOWSCHODNIĄ, GDZIE KRZYŻUJĄ SIĘ WPŁYWY TURECKIE I ARABSKIE. W POLSCE POPULARNOŚĆ ZYSKAŁA JUŻ JAKIŚ CZAS TEMU, M.IN. ZA SPRAWĄ ROZWOJU ZNANEJ SIECI RESTAURACJI CLEOPATRA.

Czytaj dalej...

Jesienne Korzenie

KORZENNE PRZYPRAWY SĄ NIEZWYKLE AROMATYCZNE. KOJARZĄ SIĘ Z JESIENIĄ I ŚWIĘTAMI, KTÓRE POWOLI WIDAĆ JUŻ NA HORYZONCIE. IMBIR, KARDAMON, CYNAMON – TE I INNE PRZYPRAWY WARTO DODAĆ DO MENU, ABY POTRAWY NABRAŁY CIEKAWEGO AROMATU.

Czytaj dalej...

Czas na rude konfitury

JESIEŃ JEST IDEALNĄ PORĄ NA ZAOPATRZENIE NASZEJ SPIŻARNI W WŁASNORĘCZNIE WYKONANE KONFITURY, KTÓRE SMAKUJĄ ZDECYDOWANIE LEPIEJ OD TYCH KUPOWANYCH W SKLEPIE. SMAKI LATA ZAMKNIĘTE SZCZELNIE W SŁOIKACH PRZYPOMNĄ NAM CIEPŁE DNI, KIEDY ZA OKNEM ZABRAKNIE SŁOŃCA.

Czytaj dalej...

Podkarpackie smaki

KUCHNIA KAŻDEGO REGIONU MNIEJ LUB BARDZIEJ RÓŻNI SIĘ OD SIEBIE. INNE POTRAWY CHARAKTERYSTYCZNE SĄ DLA MAZOWSZA, INNE DLA ŚLĄSKA. JESZCZE INNE SMAKI ODKRYWAMY NA KASZUBACH. PODKARPACIE RÓWNIEŻ POSIADA SWOJE WŁASNE,  NIEPOWTARZALNE I NIEZWYKLE SMACZNE POTRAWY. PRZEPISY NA PRAWDZIWE KULINARNE PEREŁKI Z NASZEGO REGIONU PRZEKAZYWANE SĄ Z POKOLENIA NA POKOLENIE. A ICH SMAKOSZY ZNAJDZIEMY NIE TYLKO NA PODKARPACIU.

Czytaj dalej...

O kurka

Kurki to niesamowicie smaczne grzyby. Ich kolor, smak i zapach dodają charakteru każdemu daniu. Sezon na kurki się już kończy, więc warto wykorzystać ich walory w kulinarnych wariacjach.

Czytaj dalej...