Podkarpackie (przy)smaki

Naturalne produkty, doskonałe smaki, synteza różnych tradycji kulinarnych – tak w skrócie można zdefiniować kuchnię podkarpacką. Tradycyjna kuchnia mieszkańców Podkarpacia to dania proste i sycące, oparte głównie na rodzimych produktach. Dużą rolę odegrały również zwyczaje kulinarne mieszkańców naszego regionu. Bowiem region podkarpacki zamieszkiwało wiele różnych kultur, które na przestrzeni wieków przenikały się wzajemnie. W tutejszej kuchni można znaleźć wpływy kuchni łemkowskiej, bojkowskiej, żydowskiej, niemieckiej, austriackiej, węgierskiej, a nawet ormiańskiej.

Czytaj dalej...

Przepis na proziaki

Proziaki swoją nazwę zawdzięczają jednemu z podstawowych składników – sodzie oczyszczonej, potocznie zwanej kiedyś „prozą”.

Czytaj dalej...

„mniej, więcej”

Nieumiarkowane jedzenie i picie to grzech przede wszystkim dla naszego organizmu. Dość ciężko się pohamować, gdy wokół tyle rozkoszy. Kuszą zapachy, kształty, kolory, a przede wszystkim smaki. Jesteśmy coraz lepszymi kucharzami i gospodarzami, którzy chcą dogodzić gościom ponad miarę.

Czytaj dalej...

Kłamstwo popłaca

Czy ktoś z nas nie miał przynajmniej raz w życiu sytuacji, kiedy pytając swoją mamę, jaka zupa jest na obiad, dostał odpowiedź, że zupa będzie... „najlepsza”, „dzisiaj udała mi się jak nigdy” albo „twoja ulubiona”? Dość osobliwe nazwy... Spodziewając się odpowiedzi typu „dziś jest pomidorowa”, okazywało się po prostu, że to będzie ta, której smak przypomina najgorszy koszmar kulinarny. Takie kłamstwo niestety najczęściej potęguje w naszej świadomości wstręt do „najlepszej” zupy.

Czytaj dalej...

Celebryta na pikniku

Słowo celebryta wbrew pozorom może mieć całkiem smaczny wydźwięk, co powiecie na bycie celebrytą chwili? Idąc więc za tropem miłych chwil i pojawiającego się ostatnio słońca, rzecz poniżej będzie o pikniku.

Czytaj dalej...