Rozgrzewające przyprawy i zioła

Kiedy na zewnątrz panuje niska temperatura, chętnie przypominamy sobie o rozgrzewających właściwościach ziół oraz przypraw. Dzięki nim potrawy nie tylko dobrze smakują, ale i sprawiają, że krew płynie w żyłach szybciej. Oto kilka ziół i przypraw, którymi warto wzbogacić swoją dietę zimą!

Czytaj dalej...

Nalewki na długie jesienne wieczory

Choć przygotowanie nalewek wymaga cierpliwości, w chłodne, zimowe wieczory z pewnością docenimy ich wyborny smak i właściwości lecznicze. Choć samo robienie nalewek nie jest zbyt skomplikowane, wymaga pewnej dozy cierpliwości. Listopad to „ostatni dzwonek” na ich przygotowanie.

Czytaj dalej...

Podkarpackie (przy)smaki

Naturalne produkty, doskonałe smaki, synteza różnych tradycji kulinarnych – tak w skrócie można zdefiniować kuchnię podkarpacką. Tradycyjna kuchnia mieszkańców Podkarpacia to dania proste i sycące, oparte głównie na rodzimych produktach. Dużą rolę odegrały również zwyczaje kulinarne mieszkańców naszego regionu. Bowiem region podkarpacki zamieszkiwało wiele różnych kultur, które na przestrzeni wieków przenikały się wzajemnie. W tutejszej kuchni można znaleźć wpływy kuchni łemkowskiej, bojkowskiej, żydowskiej, niemieckiej, austriackiej, węgierskiej, a nawet ormiańskiej.

Czytaj dalej...

Przepis na proziaki

Proziaki swoją nazwę zawdzięczają jednemu z podstawowych składników – sodzie oczyszczonej, potocznie zwanej kiedyś „prozą”.

Czytaj dalej...

„mniej, więcej”

Nieumiarkowane jedzenie i picie to grzech przede wszystkim dla naszego organizmu. Dość ciężko się pohamować, gdy wokół tyle rozkoszy. Kuszą zapachy, kształty, kolory, a przede wszystkim smaki. Jesteśmy coraz lepszymi kucharzami i gospodarzami, którzy chcą dogodzić gościom ponad miarę.

Czytaj dalej...

GOŚĆ WYDANIA