Miody to naturalne lekarstwa, o których doskonale wiedziały nasze babki. Naturalne probiotyki i specjały, które pomagały w walce z przeziębieniami i innymi dolegliwościami są znane w Polsce od pokoleń. Niestety w zwykłych supermarketach raczej trudno jest znaleźć wysokiej klasy miody, które miałyby dodatkowe działanie, poza samymi walorami smakowymi. Wśród najbardziej znanych miodów znajdziemy miód gryczany, lipowy, wielokwiatowy, spadziowy czy faceliowy. Miód gryczany pomoże w problemach z niedokrwistością. Sprawdź https://opawska.pl
Gdy w organizmie mamy mało żelaza, wówczas warto zdecydować się na stosowanie w swojej diecie miodu gryczanego. Z kolei w przypadku przeziębienia czy grypy – doskonałym wyborem będzie miód lipowy. Pozwoli obniżyć gorączkę i skutecznie zwalczać chorobę. Dodawany do herbaty z cytryną w okresie jesieni oraz zimy będzie wskazany. Jeśli zaś zmagamy się z alergią lub tymczasowym katarem, warto wówczas zastanowić się nad stosowaniem miodu wielokwiatowego. Ten właśnie gatunek miodu będzie pomagał udrożnić górne drogi oddechowe. Miód faceliowy będzie doskonałym wyborem dla osób z nadciśnieniem. Regularne dodawanie tego właśnie gatunku miodu do herbaty pozwoli delikatnie obniżać nadciśnienie, przywracając zdecydowanie lepsza kondycję organizmu. Każdy z rodzajów miodu warto spożywać profilaktycznie. Działanie wspomagające odporność organizmu, a przy okazji walory smakowe miodu sprawiają, że jest to jedno z najlepszych lekarstw na różnego rodzaju dolegliwości. Trudno określić, jaki miód jest najzdrowszy. Każdy gatunek będzie dobrze działał lepiej na nieco inną sferę organizmu, dlatego też określenie, jaki miód jest najzdrowszy to bardzo indywidualna kwestia.