Personel punktu gastronomicznego jest wizytówką firmy. Wybór odzieży dla gastronomii jest niezwykle ważną decyzją gastronoma.
Podział odzieży dla gastronomii
Odzież dla gastronomii możemy podzielić na odzież kucharską oraz odzież kelnerską.
Odzież kucharska
W kuchni panują trudne warunki pracy. Jest gorąco i niebezpiecznie. Istnieje ryzyko poparzenia się. Odzież mocno się brudzi. Wymagane jest częste pranie w wysokiej temperaturze oraz stosowanie silnych detergentów. Dlatego odzież kucharska powinna być nie tylko reprezentacyjna, wygodna i przewiewna, ale przede wszystkim funkcjonalna oraz wytrzymała. Odzież kucharska to bluza lub koszulka, spodnie oraz szereg innych akcesoriów tj. czapka gastronomiczna, rękawice, fartuchy, antystatyczne buty gastronomiczne z podeszwą antypoślizgową, jednolite koszulki oraz czapeczki podkreślające charakter lokalu.
Odzież kelnerska
Na odzież kelnerską składają się koszula oraz kamizelka kelnerska, spodnie lub spódnica, buty oraz akcesoria tj. zapaski, krawaty, apaszki, portfel. Ubranie powinno być wygodne, reprezentacyjne oraz przewiewne. W punktach gastronomicznych tj. pizzeria, kawiarnia, czy stołówka element odzieży mogą stanowić jednolite koszulki oraz czapeczki.
Odzież dla gastronomii to wizytówka każdego lokalu. Jednocześnie podkreśla ona charakter danego punktu gastronomicznego. Powinna być ona spójna z serwowanymi gościom potrawami oraz wystrojem wnętrza. Pożądanym elementem ubioru może okazać się logo firmy, będące wyśmienitą reklamą.